Bugünlerde sağlıklı bir yaşam dengesi sağlamak mümkün mü? Yoksa sadece bir efsane mi? Birkaç yıl önce hiçbir şeyin göründüğü kadar kaotik olmadığını öğrendim. Hiçbir şey sağlığımızdan olmaya değmez. Stres, kaygı ve korku duyguları ile kendimizi zehirlemeye değmez. Geçmişte uzun saatler çalışarak, duygusal olarak kendime yüklenerek ve bedenimi sağlıklı beslemeyerek fiziksel, duygusal ve zihinsel yönden kendimi tükettiğim zamanlarım oldu. Kendimi getirdiğim noktayı fark ettiğimde, kendi kendime “Her zaman yapabileceğin bir şey var, o zaman şu an neyi yapmayı seçtiğini fark et ve değiştir” dedim.

Stres temelli düşünme kalıplarını hayatımıza yerleştiğimizde davranışlarımız ve duygularımız sanki bir kutunun içerisine hapsolur ve bizi o kutunun dışında oluşan her şeyin kötü, sağlıksız, olasılık dışı ve/ veya sağlıksız olduğuna inandırır. Yeni şeyleri denemekten ve değiştirmekten alıkoyar.

Hepimizin yaşam dengesi farklıdır. Ancak, ilke olarak, hepimiz bunun ne anlama geldiğine dair benzer bir fikri paylaşırız- tatmin edici düzeyde tutkulu olduğumuz şeyleri iş dışında yapmak için uygun zaman tabanlı ortam-. Bu, aileyle geçirilen zaman, kişisel ve duygusal gelişim ve hatta bedenlerimizi daha iyi bir fiziksel şekle sokmayı içerebilir.

Yaşamımıza (ve yaşam dengesi konusuna) yapılandırılmış bir şekilde yaklaşmak ve hayatımızı “dengeli yol” olarak adlandırmak seçimlerimizin farkında olmamıza destek olacaktır. Böylece; hayatımızdaki belirli alanları şu anda ‘dengesiz’ olarak tanımlayabileceğiz. Ve muhtemelen en çok bu dengesiz alanlar bize en fazla stresi yaratan alanlar olduğunu fark edebileceğiz.

Sağlıklı Yaşam Dengesi olan biri; kariyerini içeren ‘iş’ arasında etkili önceliklendirme yapan, yaşam tarzı olarak fiziksel sağlığını, zevklerini, boş zamanlarını, samimiyetini, sosyal ve profesyonel kişisel gelişimini ve hatta ilişkilerini sağlıklı sınırlarla dengeleyen kişidir.

Hayattaki hiç kimse mükemmel değildir ancak şu anda yaşadığı hayatta daha sağlıklı bir denge kurmaya donanımlıdır ve kurar.

Yaşam dengesine ulaşmak, sürekli olarak kendi kişisel stratejilerimiz ve yaşamlarımızı yönetmek için planlanan müdahalelerimizle şekillendirilebilen ve devam eden bir süreçtir. Günlük yaşamımızla başa çıkmak için öğrendiğimiz stratejiler (Bknz.)  dahilinde bazen kendimizi bir şeyleri yanlış yaparken bulabiliriz ve bu yanlışı fark ettiğimizde hemen sağlıklı olanla değiştirmeyi seçebiliriz.

Stressiz Dengeli Bir Yaşam Geliştirmek ve bütünsel bir genel bakış açısına sahip olmak için yaşamınızı 7 ana alana ayırarak başlayabilirsiniz. Bunlar; Sosyal ve Aile İlişkileri, Kariyer ve Eğitim İstekleri, Para ve Kişisel Finans, Sağlık, Yaratıcılık ve Boş Zaman, Hayatın Rutin Sorumlulukları, Paylaşma ve Kişisel Katkı son olarak da Zihinsel, Duygusal ve İç Huzur.  Daha sonra bu alanlar için ne kadar zaman ayırdığınızı, ilişkilerinizi, ilişkilerde gördüğünüz değerleri, sevgi alış verişini, paylaşımları… düşünerek  1-10 arası bir puanlama yapın. Bu çalışma üzerinde çalışmak, geliştirmek istediğiniz alan ve/veya alanları görmenize böylece stres derecenizi yükselten yaşam alanlarınızı fark etmenize destek olacaktır.

Eğer alanlar hakkında düşünmek ve objektif olmak zorlayıcı geliyorsa aşağıdaki soruları yanıtlayarak farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.

Öz Değerlendirme Soruları:

1) İdeal yaşamınızın bir gün nasıl görüneceğini özetleyin?

2) Şu anda hayatta sizin için gerçekten iyi olan nedir?

3) Başkaları sizi tanımlamak için hangi kelimeleri veya ifadeleri kullanır?

4) Bugün başa çıkmaya çalıştığınız stres faktörü nedir?

5) Hayatınızı dengelemeye başlamanız için ne gerekiyor?

 

 

*İçerik bilgilerinin, tüm hukuki hakları korunmaktadır. İzinsiz paylaşılamaz ve/veya çoğaltılamaz.

Yorum bırakın