Hayatta Daha Fazla Keyif Almak İstiyorsanız, yapmaktan zevk aldığınız şeylere öncelik verin

Kendi işim olduğu için, geçmişte işimin hayatıma dönüştüğünü fark ettim. Gün bittiğinde kapama düğmem yoktu. 7/24 danışanlarım benimle iletişim kurabiliyor, her mesaja yada çağrıya anında cevap vermem gerekiyormuş gibi hissediyordum.  Hatta bazı günler o kadar meşgul ve yoğun oluyordum ki kendimi tamamen unutuyorum.

Mesleğimi seviyorum, son derece anlamlı ve eğlenceli bulsam da, iş dışında bana daha kaliteli hayat yaşayabilmem için neşe getiren başka aktiviteler de olmasının önemli olduğunu fark ettim. Çünkü o dönemler yaşamıyor sadece hayatta kalıyordum.



Başkalarına destek olma işime çok kapıldığımda, benim için önemli olan diğer şeyleri unutuyordum. Ve bu deneyim bana çok yönlü bir yaşamın dengesinden yoksun olduğumu hissettirdi. Ve anladım ki, ruhumu yeniden dolduran aktiviteler yaparak kendimi şarj etmem gerekiyordu. Bu yüzden elime kalem ve kağıt alıp bir liste yazdım. Sevdiğim her etkinliği maddeleştirdim. Denemediğim, ama istediğim her bir etkinliği de ekledim. Ziyaret etmek istediğim her yeri yazdım. Benim için bu, aktif olarak yaşamda sevinç yaratmanın başlangıcıydı. Hayatta ne istersek yapabiliriz. Şahsen ben mutluluğu seçtim.



Pozitif psikolojide, mutluluk ve neşe bulmak için bir yöntem de akış halinde olmaktır. Genellikle bizi akış haline getiren etkinlikler yaratıcıdır; resim yapma, müzik çalma, yemek pişirme, dikiş, okuma, yazma, sanat ve zanaat gibi şeyler. Diğer faaliyetler ise fizikseldir. Bu, bahçe bakımı, yürüyüş, bisiklete binme, yoga, golf ve hoşlandığımız diğer fiziksel aktiviteler olabilir.

Nihai mutluluk ve sağlık için, hem yaratıcı hem de fiziksel aktiviteler gerçekleştirmenin önemli olduğuna inanıyorum. Zihninizi ve bedeninizi uyarmak daha fazla zeka ve daha yüksek bir farkındalık durumuna yol açar. Düzenli günlük işlerimizden zaman ayırmak ve hayattan keyif almanın yeni yollarını bulmak mutluluğumuz ve refahımız için çok önemlidir.



Hayatınız çok meşgulse, hobileriniz için zamanınız olmadığını düşünmeyin. Hepimiz uyku, e-posta veya sosyal medya zamanımızı keserek 15 dk kazanabiliriz. Şimdi bazılarınız şöyle düşünebilir, on beş dakika bir akış durumuna girmek için yeterli zaman mı? Unutmayın ki neşe ve mutluluğu hissetmek için yeterlidir. Biraz pratik yaparak, on beş dakikanın bir saate dönüşen bir akış durumuna girdiğini görebilirsiniz.

Eğer, şu anda hiç hobiniz olmadığını düşünüyorsanız, neyi sevdiğinizi öğrenmenin en iyi yolu kendinize çocukken neyi sevdiğinizi hatırlatmaktır. Daha önce pişirmekten hoşlanıyor muydunuz? Ya da çizim yapmak, müzik çalmak veya futbol oynamaktan?


Kendinize şimdiye kadar yaptığınız ve denemek istediğiniz ancak henüz yapmadığınız her etkinliğin bir listesini yazın. Daha önce çok keyif aldığınız bir şey seçin ve tekrar denemek için kendinize bir plan yapın. Hazır olduğunuzda, daha önce hiç denemediğiniz yeni bir etkinlik için başka bir plan daha yapın.


Şahsen, yürüyüş yapmak için her gün sabahın erken saatlerini ayırmayı seviyorum. Ama bazen bunun için zamanım yoksa, sadece on beş dakikam varsa, o zaman da sevdiğim bir parçayı dinleyerek değerlendiriyorum. Eğer, kendi sevdiğim, beni mutlu eden şeyleri yapmazsam kendimi yorgun ve bunalmış hissediyorum. İnanın bana o duyguyu geçmişten çok iyi tanıyorum ve o duygunun beni nasıl birine dönüştürdüğünü hatırlıyorum. Belki tüm bu yazdıklarım arasından sizlere de tanıdık gelen bazı anlar vardır. Kendinize inanın. Hepimiz hayatımızda daha fazla sevinç ve neşe yaşayabiliriz. Sadece bilinçli olarak onu yaratmayı seçmemiz yeterli.
Copyright © İrem Baysal, All rights reserved.
Mail Adresimiz:
irembaysal@irembaysal.com

 

 

Yorum bırakın